2021. április 12., hétfő

Egy pad története...(3)

 

Korábban azért nem történt indított sorozat azért nem folytatódott, mert anyagbeszerzési nehézségeim voltak, most meg úgy tűnik, hogy a több helyről történt megrendelések mindegyike befutott.

A beszerzéseknél a következőkre kell figyelni: ha több helyről rendelünk, illetve beszerzünk anyagokat, akkor érdemes a méreteket ellenőrizni.

A 40 x 60 - as méretű stafni (vagy: stafli) az egyik helyen 42 x 60 - as, a másik helyen 44 x 60 -ra sikeredett. Szerencsére az azonos helyről származó stafnik azonos méretűek voltak. 

Arra kell törekedni, hogy azonos méretű anyagokat használjunk. Én egy sablont készítettem a pad elkészítéséhez.

Mivel a stafni nem egy olcsó mulatság ezért érdemes szabástervet készíteni. Ahonnan gyakrabban szoktam az anyagokat beszerezni, ott a leghosszabb faáru két méteres. Ez általában mindig megvan, sőt inkább több mint kevesebb.

A pad 7 szál kétméteres stafniból készül.

Először minden szál egyik végét igyekszem derékszögben levágni. 

  • Első szál: 2 darab 40 x 60 x 950 mm -es darabot vágtam, kb. 200 mm maradt. Ezek a pad hátsó lábai.
  • Második, harmadik, negyedik, ötödik szál: egy 40 x 60 x 1500 mm, egy hosszanti összekötő, és egy másik 40 x 60 x 450 mm -es rövid összekötő (ebből 6 darab kell)
  • Hatodik szál: 2 darab 40 x 60 x 630 mm -est, ezek lesz a pad első lábai, és egy 40 x 60 x 450 mm -es rövid összekötőt vágtam.
  • Hetedik szál: egy darab 40 x 60 x 450 mm -es rövid összekötő.
A daraboláshoz egy, a képen látható fejező, és sarkaló gépet használok. Érdemes a szerszámot használat előtt gondosan átvizsgálni.  Érdemes egy darab stafnin kipróbál, mindkét irányú vágás merőlegességét. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése